Home Bizar Dít is waarom je deze week geen lippenbalsem moet gebruiken

Dít is waarom je deze week geen lippenbalsem moet gebruiken

Deze week wordt het ontzettend koud in Nederland. De temperaturen dalen tot onder het nulpunt met af en toe een gevoelstemperatuur van ongeveer -15 graden. Het is niet alleen koud voor je lichaam, ook voor je lippen; ze zijn droog, gebarsten en soms ook pijnlijk.


Je krijgt misschien de neiging om ze continue in te smeren met lippenbalsem, maar dat kun je beter laten.

Kou

Je lippen zijn ontzettend vatbaar voor weersomstandigheden omdat je huid hier vele malen dunner is dan je huid op andere plekken. Ook hebben lippen geen huidvetten en talgkliertjes die de huid een beschermlaagje geven, wat op andere plekken van je lichaam wel het geval is. Doordat de kou je lippen droog maakt heb je misschien de neiging om ze een paar keer per dag in te smeren met lippenbalsem. Maar dit werkt alleen maar averechts.

Letsel

Boris Kingma van onderzoeksinstituut TNO legt uit waarom: “Vette lipproducten zoals vaseline isoleren de huid, maar je zorgt er daarmee ook voor dat er meer vocht in je huid blijft zitten. Door de extreme kou die ons land momenteel teistert, kan dit vocht gaan bevriezen en heb je meer risico op koudeletsel.” Ook bestaat de kans dat je lippen nog droger worden. Wanneer je continu lippenbalsem op je lippen smeert belemmert dit de kans om de natuurlijke celvernieuwing zijn gang te laten gaan.